Lofberg Oval

Oval upgrade integrates sustainable water for happy community

After completing a Sustainable Water Management Plan for the Quarry Creek catchment in Ku-ring-gai LGA, Council received NSW Environmental Trust funding under the Urban Sustainability Program Urban Waterways Initiative to sustainable water initiatives within Bicentennial Park. Specifically, they set out to install a stormwater harvesting scheme on Lofberg Oval in West Pymble.

Council engaged Storm to peer review a design and to develop it into a for construction design. The design includes clever use of a terraced raingarden within the quarried channel of Quarry Creek.  This treats the flow so that it can be stored and irrigated. The storage system for the treated stormwater is underneath the oval in what looks like stacked milk crates.

Storm also designed the new oval surface grading and they provided earthworks grading plans to incorporate on site the excess fill from the underground storage. This required adjusting the off-leash dog area and providing a landscape plan to provide trees and shade around the new oval.

After some teething problems with the turf (hit hard by frost), the oval now looks fantastic and is very popular with sports club users and the general community.

Good job Council! Good job Storm!